A csokoládé csodás édesség! Azért vagy itt, mert ezzel Te is egyetértesz, ez fix.

De a csoki csak finom méreg, ami csak a zsírpárnáidat növeszti? Igaz ez? Nos, örömhírem van: igenis kedvezőek az élettani hatásai!

A KAKAÓ, azaz a csokoládé alapanyaga eredetileg Dél-Amerika esőerdeiből származik, ma már ültetvényeken termesztik a kedvenc édességünk alapanyagát. Egy termésében körülbelül 60 mag, azaz kakaóbab terem.

Azon túl, hogy a magokat fizetőeszközként is használták, a 3000 éves xokolatl-t, avagy az első forrócsokit az inkák és maják főzték a kakaóbabból. Íme a recept:

Pörkölt-őrölt kakaóbab
víz
kukoricaliszt
vanília
csili

A paradicsomot Európa, Európát pedig a forró csokoládé hódította meg, és a 16. században azonnal elkezdte megfőzni az embereket. (Pedig nagy büszkén azt hittük, mi főzzük a csokit…) A régi xokolatl egy zsíros-habos, nehezen emészthető ital volt.

A 19. század modern feldolgozási technikájával elérkezett a csokoládégyártás nagy forradalma, és elkészült az első, maihoz hasonló étcsokoládé! S a tényt, hogy nem tudunk betelni vele, az igazolja, hogy mára megszámlálhatatlan variációja született, és születik folyamatosan itt, a CSOKIFORRADALOM honlapján is!

A CSOKOLÁDÉ ÉLETTANI HATÁSAI

A mai csokoládé kakaókészítményekből (kakaómassza, kakaóvaj, esetleg kakaópor) és cukrokból készül, legalább 35% összeskakaó szárazanyagot tartalmaz, ebből legalább 18% a kakaóvaj és legalább 14% a zsírmentes kakaó-szárazanyag. Található benne koffein,  a kakaó keserű ízét a teobromin okozza.

A csokoládé antioxidánsokban gazdag. Minél magasabb a csoki kakaótartalma, annál több antioxidáns van benne, amik a következőkben segítenek:

  • csökkentik az erekben a zsírok lerakódását az erekben, ami érelmeszesedést okoz
  • védelmet nyújtanak a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen
  • csökkentik a vérnyomást
  • javítják a vérkeringést
  • hozzájárulnak a daganatok, a trombózis és az agyvérzés kockázatának csökkentéséhez.
  • A teobromin a koffeinhez hasonló vegyület. Csökkenti a gyengeséget és növeli a mentális aktivitást.
  • Fenil-etil-amin tartalma miatt kifejezetten hangulatjavító hatású.
  • a szerotonin nyugodt, relaxált állapototot okoz.
  • növeli az agy endorfintermelését, ami szintén jó hangulat kialakulásához vezet.
  • magnézium tartalma stresszoldó hatású
  • foszfortartalma segíti a csontok és a fogak felépülését és részt vesz az idegrendszer működésében, a szénhidrátok és zsírok anyagcseréjében
  • réztartalma közreműködik a szabadgyökök csökkentésében
  • kálium tartalma segít az ideg- és izomműködésben, a sav-bázis egyensúly fenntartásában
  • Vitamintartalma: A, B1, B2, B6, B12, D és E – hozzárul az energiafelszabadításhoz, a fehérjeanyagcseréhez, a sejtosztódáshoz, a kalcium felszívódáshoz és a reprodukcióhoz.
  • Tartalmaz különféle cukrokat elsősorban szőlőcukrot (glükóz) és gyümölcscukrot (fruktóz).

Ha ezek után megkívántál egy finom, krémes forró csokit, ne menj messzire, csak kattints ide, és készítsd el a SAJÁT KONYHÁDBAN!

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s