FŰSZERES CSOKOLÁDÉK 1. – ÁNIZS

A csokoládénak nemcsak kakaós és cukros íze lehet. Izgalmas fűszereket, sőt, fűszer-kombinációkat keverhetünk a csokoládés sütemények tésztájába, az olvasztott, vagy fagyasztott csokoládé masszába, és csokoládés tortakrémbe is! Első versenyzőnk az…

  •  ÁNIZS:

Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként, Hazánkba a római katonák hozták be. A középkor kedvelt fűszere volt. A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú, meleg- és tápanyagigényes növény. Júliustól aratják, és cséplés után szellős helyen tárolják.

Fűszerként szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését használjuk. Illata jellegzetes, kellemes, a köménymagra emlékeztető, de annál erősebb, édesen aromás fűszer.

Az ánizsmagot általában egészben használjuk. Ha kell, össze is törhetjük, de mindig csak a szükséges mennyiséget, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszerként az egész világon sokoldalúan használják. A mag illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.

Gyakran teszik édességekbe, gyümölcskompótokba, édes rizsbe, köhögés elleni cukorkákba, pudingokba, tésztákba, süteményekbe, egyes vidékeken még a kenyérbe és a sós süteményekbe is. Sokféle italhoz adják, így puncsokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz, édes borokhoz és teákhoz, de leginkább a likőrgyártásban jelentős.

Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. Használják illatosításra, a bőrt kissé irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes használata nem ajánlott. (forrás: Wikipédia)

ánizs és csoki montázs

HOGYAN FŰSZEREZZÜK VELE A CSOKIT?

  • Az apróra tört ánizsmagot azonnal használjuk fel! Keverjük csokis muffin tésztájába, vagy szórjuk közvetlenül a csokis italok, forró csoki tetejére
  • Ánizslikőrt keverhetünk közvetlenül a csokis italokba
  • Lágy krémekbe, olvasztott csokiba, csokifagyiba ánizsolajat keverjünk, hogy ne törjük meg a sima krém állagot
  • Bonbonokba – pralinékba többféle formában használhatjuk: ánizsolajat, vagy ánizslikőrt keverhetünk a töltelékbe, illetve ánizsmagot szórhatunk a bevonóra még olvadt állapotában

Saját tapasztalatom szerint az ánizzsal szemben senki sem közömbös. Vagy nagyon szereti valaki, vagy ki nem állhatja. Te melyik táborba tartozol? Várom véleményed az ánizsról egy komment erejéig!

Holnap jövök egy Magyarországon még (úgy tudom) ismeretlen ánizsos-csokis desszert recepttel!

Addig is édes szép napot!

Valerie face kicsi

Valérie Bergée signo

Advertisements

FŰSZERES CSOKOLÁDÉK 1. – ÁNIZS” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s